2015 parimad noored ehituspuusepad on Pärnumaa Kutsehariduskeskusest

6.-7. märtsil 2015 Eesti Näituste messihallis toimunud kutsevõistlusel osalesid võistkonnad kaheksast kutsõppeasutusest.

Võistlus on ellu kutsutud, et populariseerida puiduerialade  valdkonna õpet ja anda võimalus noortele oma oskuste võrdlemiseks. Võistlus on mõeldud noortele, kes õpivad kutseõppeasutustes  ehitusvaldkonnas, kutsekeskharidusõppe või kutseõppe keskhariduse õpilastele. Võistlus on  meeskondlik, meeskonnas on 2 õpilast ning igast koolist osaleb üks meeskond.

Eesti Puitmajaliidu projektijuhi Lauri Kivil’i sõnul annab kutsevõistlus puitmajatootjatele hea ülevaate erinevate koolide tasemest ja võistlejale arvestatava sisendi CV-sse, kuna võistlusel kohtuvad parimatest parimad. “Võitjate esinemist iseloomustas eelkõige kõrge ettevalmistuse tase ning konstruktsiooniarvutuste tundmine, mille tulemuseks oli kõige täpsem töö ning üldvõit,” kommenteerib Kivil.

Võitjapaar Henri Sepp ja Ragnar Keskpaik esindavad Pärnumaa Kutsehariduskeskust (KHK). Kolmandal kursusel ehituspuusepaks õppiv Ragnar Keskpaik osales võistlustel juba kolmandat korda. Esimesel kursusel õppides tuli võitjaks, teisel kolmandaks ja nüüd taas esikoht. “Iga aasta on olnud konkurents tihe,” arvab Ragnar.  

Sel aastal pidid kõik osavõitjad valmistama katusekonstruktsiooni, aega oli selleks 12 tundi. Võit ei tulnud lihtsalt: “Enne võistlust proovisime kaks korda läbi teha. Esimene kord kulus kaks nädalat, otsisime netist valemeid ja õpetusi, teine kord läks juba palju kiiremini.” Kevadel lõpetab Ragnar kooli. Ragnari isa ehitab Pärnumaal käsitööpalkmaju ja Ragnar asub tööle isa firmas.

Kutsemeistrivõistlusel saab teistelt mõõtu võtta, kiidab teine võitjatest Henri Sepp. “See on tänuväärt üritus – meelitab noori ametit õppima ja innustab osavõtjaid, sest pealtvaatajaid on palju.” Henri õpib Pärnumaa KHK-s palkmajaehitamist alates oktoobrist. “Juba esimeses tunnis küsiti, kas ma võistelda ei tahaks,” naerab Henri. Henri vanaisa oli tisler ja sealt see armastus puidutöö vastu pärit on. “Kogu aeg olen ehitanud midagi. Palkmajaehitus tundus huvitav ja nüüd on ka projekteerimine meeldima hakanud.” Oktoobris alanud kool saab sügiseks läbi. Tulevikus plaanib Henri kätt proovida saunade ja moodulmajade ehitamisega. Praegu on noormehel käsil kümblustünni prototüübi tegemine ja oma firma on ka juba loodud.

Võistlusel osales noori kaheksast koolist üle Eesti. Ragnar ja Henri õpivad mõlemad Pärnu KHK-s, kus nende juhendajaks on Karli Edo. Edo sõnul on häid õpilasi küll ja küll, need tuleb vaid üles leida. “Kõik sõltub tahtmisest, ülejäänu on õpitav,” kommenteerib Edo. Ja õnneks häid noori puiduala õppima veel jagub. “Tööõpetuse tunnid koolides panevad asja paika, just maakoolidest tulevad käeliselt tugevad poisid. Ehituspuusepa eriala on huvitav, siin on mõtlemist vaja,” sõnab Edo. Ja lisab noortele  üleskutseks, et korralik töömees vähe ei teeni, kõik ei pea IT-mehed olema.

Ehituspuuseppade kutsevõistluse korraldas sihtasutus Innove, üritust toetas Palmako AS.

 

Võistluse võitjad Henri Sepp ja Ragnar Keskpaik koos juhendaja Karli Edoga.


11.3.2015 / Uncategorized