Joonisest saab maja ühe nupuvajutusega!

Aasta Tehasemaja 2017 konkursil arhitektuuripreemia ja parima kivikatuse eripreemia pälvinud Timbeco Woodhouse OÜ on enam kui 25-aastase kogemusega energiasäästlike elementmajade tootja. Ettevõtte projekteerimistehnoloogia võimaldab saata joonised paberivabalt ühe nupuvajutusega projekteerija arvutist CNC töötlemiskeskusesse.
 
Ettevõtte tegevjuhi Siim Leisalu sõnul tulevad majasisese projekteerimisüksuse eelised esile just koostöös tootmisüksusega, mis võimaldab probleeme tuvastada ning neid kiirelt lahendada. „Suurendamaks projekteerimise ja tootmisüksuse koostööd oleme tegemas samme, et minna üle paberivabale tootmisele. Selline digitaalne tootmise kontrollsüsteem annab juurde efektiivsust ja lihtsustab tööjooniste lugemist.“

Eramu Saku vallas (Timbeco Woodhouse OÜ). Foto Sven-Olof Englund XL-Studios

Timbeco pakub täiskomplektset teenust alates projekteerimisest ja detailide tootmisest kuni hoone ehituseni. Hoonete projekteerimine 3D CAD-projekteerimistehnoloogial (AutoCad, HSBCad, ArchiCad vms) võimaldab projekte koostada kiirelt, tõhusalt ja kvaliteetselt. Pärast projekteerimist loob programm ühe nupuvajutusega puitelementide tootmiseks mõeldud lõikejoonised ning saadab failid CNC-töötlemiskeskusesse. CNC keskus lõikab, puurib ja freesib puitelemendid vastavalt tööjoonistele ning elemendid markeeritakse unikaalse koodiga. Töödeldud elementide osad komplekteeritakse ja transporditakse tootmishalli, kus toimub tasapinnaliste või ruumelementide tootmine.
 
Elementmajade eeliseks on sõltumatus aastaaegadest, mis võimaldab elementhooneid ehitada aastaringselt. Kõik projektid on unikaalsed ning projekteeritakse alati puhtalt lehelt. Hoonete projektide koostamisel arvestavad projekteerijad sihtriikides etteantud nõuetega ja materjalide vastavusega normidele ning teevad vajalikud arvutused ja kalkulatsioonid, näiteks energiatõhusus ja tugevusarvutused. Kõik projekteerijad osalevad kord aastas Timbeco rakendusprogrammis, mille jooksul käiakse praktiliste kogemuste
saamiseks enda projekteeritud hoone püstitusel.
 
Timbeco Woodhouse toodab ühes kuus 15 000 m² tasapinnalisi puitelemente nagu fassaadielemendid, vaheseinad, vahelaed ja katuseelemendid jms. Täna ollakse täiendamas oma masinaparki uue Hundegger Speed-cut CNC-seadmega, mis peaks Eestisse jõudma juba maikuus. Sellega suureneb ettevõtte seadmepargi võimsus veelgi. Timbeco Woodhouse OÜ põhilised eksporditurud Norra, Rootsi, Soome ja Jaapan ning klientideks põhiliselt peatöövõtjad nagu Skanska, YIT, AFGruppen, Peab, NCC jt.

Lasteaed/eelkool Rootsis (Timbeco Woodhouse OÜ). Foto Mikael Tengnér-Spegelbild

Allikas: Inseneeria 5/2017, artikli autor Gerli Ramler

12.6.2017 / Uudis