Eestlased ehitasid maailma kõrgeima puitmaja

Norras Bergenis aitasid eestlased ehitada maailma kõrgeimat puitmaja – “Ringvaates” tutvustas seda ehitust Kodumaja turundus- ja müügidirektor Andrus Leppik.

“Kui meid kampa kutsuti, olime me Norra turul juba 14 aastat ehitanud ja nime teinud – olime ehitanud just ka norrakatele harjumuspärasest kõrgemaid ehitisi,” tõi Andrus Leppik “Ringvaates” välja, miks norralased neid appi kutsusid. “Tegelikult on tegu ühega paljudest ehitusviisidest ning praegune maja oli lihtsalt üks uus väljakutse ehitajale – Bergenis on palju puitmaju juba ajast-aega olnud ning mõeldi, et võiks olla midagi maamärgi laadset ka puidust,” tõdes Leppik.

Andrus Leppiku sõnul näeb maja seest välja nagu igati mõistlik korterelamu. “Teistsuguseks teeb ta aga see, et seal on mõnus puidulõhn ning samuti see, et keegi ei ole nii kõrgeid maju ehitanud ja on alati olnud arusaam, et selleks, et nii kõrgeks minna, tuleb kasutada betooni.” Suurim väljakutse oli tema sõnul näiteks tulepüsivusküsimus, samuti ka koormuse vastuvõtmise küsimus. “Norras tuleb arvestada ka maavärinatega, kuid need küsimused on väga kenasti lahendatavad – kui ise võtsin küsimuseks tulepüsivuse, siis võin öelda, et 90 minutit kannatab maja tuld ja ei kuku kokku.”

Samuti on tema sõnul enamik kortereid majas müüdud. “Kui vaadata, et majas oli 62 korterit, siis praeguseks on müümata veel vaid mõni korter;” kinnitas Andrus Leppik ja tõdes, et ruutmeetrihind jäi korterites 7000 ja 8000 euro vahele. “Oslos aga küsitakse tihti korteri ruutmeetri eest ka kuni 12 000 eurot.” Eesti ehitajate panuseks selle maja juures on aga kõik 62 korterit. “Me ehitame korterit Tartus täiesti valmis, viime need Eesti sadamasse ja tõstame need Norras õige koha peale,” selgitas ta ka ehituslikku loogikat ja täpsustas seda, et korterites on sees kõik sisustus alates köögimööblist kuni torudeni.

Vaata videot ERR kodulehelt

10.2.2016 / Uudis